Fantomens bilsamlarbilder från tidigt 50-tal

Ford Prefekt

Baksidestext
Motor: 34 hkr, 4-cylindrig.
Växellåda: 3 fram och 1 back, synkronisering, golvväxel.
Vikt: 940 kg.
Utrymme: 4-sitsig.
Max. hast.: Ca 100 km/tim.

Prefekt är en syssterbil till Fords andra småbil, Populär, och liksom denna tillverkad vid Fordfabriken i Dagenhem nära London. Skillnaden i utseende mot Anglia är bl.a. att denna vagn har 4 dörrar, inbyggda strålkastare och helt ny, helförkromad front. Dessutom är den obetydligt längre och tyngre, medan däremot motorn är gemensam för bägge vagnarna. Prefecten har stor framkomlighet i trafiken och fordrar ett minimum av parkeringsutrymme.

Ford Motor Company startades 1903 i Detroit, USA, av Henry Jord och första året tillverkades 1706 bilar. I dag är Ford ett av världens största industriföretag med hela 17 sammansättningsfabriker enbart i USA och dessutom finns det massor av fabriker i Europa, Asien, Afrika, Australien och Syd-Amerika. Enbart i USA tillverkades under 1950 inte mindre än 1.872.859 person- och lastbilar. Sedan starten har den amerikanska Ford-fabriken hunnit med den fantastiska siffran 35 miljoner vagnar.

Prefekten undergick i våras en betydande »ansiktslyftning». Den nuvarande modellen skiljer sig mest från Prefecten på illustrationen genom att karossen fått amerikansk rundning samt panoramarutor. Dessutom ökades effekten till 36 hk.