Fantomens bilsamlarbilder från tidigt 50-tal

Opel Kapitän 1955

Baksidestext
Motor: 75 hk., 6-cyl. med toppventiler.
Växellåda: 3 fram och en back. 2:an och 3:an synkr. Rattväxel
Vikt: 1.210 kg.
Utrymme: 5-sitsig.
Max. hast: 138 km/tim.

I slutet av 1800-talet var den tyska familjen Opel världsberömd för sin tillverkning av cyklar. Vid sekelskiftet startades firman Adam Opel i Rüsselheim am Main. I början byggdes Opel-bilarna mer eller mindre hantverksmässigt, men snart blev Opel-fabriken den första bilfabrik i Europa som började tillverka bilar på löpande band enligt amerikanskt mönster. År 1925 var takten redan så högt uppdriven att en bil rullade ut ur fabriken var femte minut.

Under 1930-talet var Opel Europas ledande bilmärke men då hade fabriken övergått i det amerikanska bolaget General Motors händer. Tack vare detta kom den oerhört populära Opel Kapitän till. Från början var det meningen att General Motors skulle göra en Buick-vagn, men så tog man ritningarna, krympte dem och fick fram Opel Kapitän.

Den senaste modellen av Opel Kapitän är redan vanlig på de svenska vägarna. De största ändringarna jämfört med tidigare modeller är på karossen, som blivit ännu mer lik Chevrolet än tidigare. Inredningen är helt i skumgummi. Priset i Sverige är c:a 11.000:-.